Erdély 2018

Székelyföld kincsei

Székelyföldi kirándulás 2018. március

A Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola 7. osztályos tanulói a „Határtalanul” pályázat keretében 5 napos kiránduláson vettek részt a mesés Székelyföldön.
A programot ismerve nagy izgalommal készültünk az utazásra. Az indulás előtti zord időjárás tovább fokozta az izgalmakat, hétfőn kora reggel sűrű hóesésben indultunk útnak.
Az első megállónk a határon túl Nagyszalontán volt. Arany János szülőházát tekintettük meg, ahol versmondással és koszorúzással emlékeztünk meg a költőről.
Másnap a bőséges reggelit követően Székelyudvarhely nevezetességeivel ismerkedtünk, majd látogatást tettünk Máréfalva iskolájába, ahol rövid műsort adtunk, bemutattuk városunkat és átadtuk az ajándékokat. Délután fagyos időben indultunk a Madarasi-Hargita tetejére, csúcsát traktorral próbáltuk meghódítani. Varázslatos volt a téli, havas táj.
Másnap Szelykefürdőn 14 székelykapu alatt áthaladva sétáltunk Orbán Balázs sírjához, majd Tamási Áron sírjánál a legnagyobb magyar székely népi íróra emlékeztünk. Délután Székelyvarság tanyavilágával ismerkedtünk. Megnéztünk egy zsindelykészítő műhelyt, egy vízimalmot, de a legemlékezetesebb a Csorgókő vízesés fölötti átkelés volt.
Következő nap Szovátán a Medve-tónál sétáltunk, majd leereszkedtünk a parajdi sóbányába. Este hangulatos néptáncos mulatság várt ránk.
Kirándulásunkat Segesváron a történelmi központban zártuk.
Mesebeli világ, nem volt könnyű ebből továbblépni. A Medve-tó, a sóbánya illata, a hegyek… mind-mind visszavárnak.
Nagyon hálásak vagyunk tanárainknak, idegenvezetőnknek, hogy részesei lehettünk ennek a felejthetetlen kirándulásnak.

Imre Zsófi
Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola
7.a

Végleges Program_Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola_Sóvidék_5nap